Novice /Novica / PomanjÜaj pisavo PoveŔaj pisavo NATISNI

Stalno predstavništvo
Republike Slovenije
pri Zdru┼żenih narodih

630 Third Avenue, 20th Floor
New York, N.Y. 10017
USA

T: (+) 1 212 370 30 07
F: (+) 1 212 370 18 24
E: mny(at)gov.si

Veleposlanik - stalni predstavnik:
Nj. eksc. Andrej Logar

16.07.2014  

17. julij - Mednarodni dan mednarodnega kazenskega pravosodja

Ljubljana, 17. julij ÔÇô Na dana┼ínji dan mineva ┼íestnajst let od sprejema Rimskega statuta Mednarodnega kazenskega sodi┼í─Źa (ICC), s katerim je mednarodna skupnost prvi─Ź v zgodovini ustanovila stalno mednarodno sodi┼í─Źe za kaznovanje mednarodnih hudodelstev genocida, hudodelstev zoper ─Źlove─Źnost, vojnih hudodelstev in agresije.

 

Slovenija, kot dr┼żava pogodbenica Rimskega statuta, aktivno podpira delovanje in krepitev Mednarodnega kazenskega sodi┼í─Źa (ICC), ki predstavlja enega najpomembnej┼íih orodij za prepre─Źevanje in kaznovanje najhuj┼íih zlo─Źinov. kadar slednje ne zmore ali ne ┼żeli storiti dr┼żava sama.  Vzpostavitev in delovanje ICC in ostalih mednarodnih kazenskih sodi┼í─Ź (za nekdanjo Jugoslavijo, Ruando, Sierra Leone itd.) dokazuje, da mednarodna skupnost ni pripravljena dopu┼í─Źati nekaznovanost in grobe kr┼íitve mednarodnega humanitarnega prava.

 

Danes ICC nudi za┼í─Źito ve─Ź kot 2,3 milijardam ljudem in ┼íteje 122 dr┼żav ─Źlanic iz vseh geografskih regij. Sodi┼í─Źe trenutno preiskuje osem situacij, in sicer v Sudanu (primer Darfur), Demokrati─Źni republiki Kongo, Ugandi, Srednjeafri┼íki republiki, Keniji, Libiji, Slonoko┼í─Źeni obali in Maliju. Poleg tega poteka ┼íe predhodna preu─Źitev enajstih primerov, in sicer v Afganistanu, Gruziji, Gvineji, Hondurasu, Iraku, Kolumbiji, Komorih, Nigeriji, Republiki Koreji, Srednjeafri┼íki republiki in v Ukrajini. Sodi┼í─Źe nudi pomo─Ź ve─Ź kot 100.000 ┼żrtvam grozodejstev.

 

Slovenija je ena vodilnih podpornic ICC in aktivno sodeluje pri naporih mednarodne skupnosti, katere odgovornost je pomagati prizadetim dr┼żavam k bolj┼íi prihodnosti. Slovenija svojo zavezo ICC izkazuje z aktivnim sodelovanjem v pogajalskih procesih za krepitev globalnega mednarodnega kazenskega pravosodja kot tudi z organizacijo ┼ítevilnih dogodkov s podro─Źja mednarodnega kazenskega prava (http://www.icc-cpi.int/iccdocs/asp_docs /Publications/ASP-PUB-NY-Sem2010-ENG.pdf; http://www.mzz.gov.si/nc/si/medijsko_sred iscenovica/article/3993/31637/; http://www.bledstrategicforum.org/med ia/video/video_2013; http://www.mzz.gov.si/nc/si/medijsko_sredisce/novica/article/141/33562/). Slovenija posebno pozornost namenja ┼żrtvam hudodelstev. S tem namenom letno namenjamo prostovoljni prispevek 15.000 evrov v Sklad za ┼żrtve, ki deluje v okviru ICC.

 

Slovenija ob tej prilo┼żnosti izra┼ża svojo polno podporo delu omenjenih sodi┼í─Ź in spodbuja krepitev vloge OZN na tem podro─Źju. Slovenija si bo ┼íe naprej prizadevala za univerzalnost Rimskega statuta in uveljavitev njegovih sprememb Rimskega statuta glede kaznivega dejanja agresije in vojnih hudodelstev, sprejetih junija 2010 v Kampali (Uganda). Slovenija poziva vse dr┼żave k brezpogojnemu sodelovanju s sodi┼í─Źem in spo┼ítovanju njegove neodvisnosti in integritete. Kaznovanje mednarodnih hudodelstev je nujen predpogoj za dosego sprave ter stabilno in uspe┼íno prihodnost dru┼żbe, zato ob tej prilo┼żnosti Slovenija poziva dr┼żave ne─Źlanice ICC, da se pridru┼żijo ICC in s tem globalnemu boju proti nekaznovanosti za mednarodna hudodelstva.