Novice /Novica / PomanjÜaj pisavo PoveŔaj pisavo NATISNI

Stalno predstavništvo
Republike Slovenije
pri Zdru┼żenih narodih

630 Third Avenue, 20th Floor
New York, N.Y. 10017
USA

T: (+) 1 212 370 30 07
F: (+) 1 212 370 18 24
E: mny(at)gov.si

Veleposlanik - stalni predstavnik:
Nj. eksc. Andrej Logar

09.04.2014  

Slovenija sogostiteljica dogodka ob robu 47. zasedanja Komisije za populacijo in razvoj

New York, 8. april 2014 - Ob robu 47. zasedanja Komisije za populacijo in razvoj (ICPD), ki poteka med 7. in 11. aprilom 2014 v New Yorku, je potekal dogodek z naslovom "Celebrating Cairo & Going Beyond", ki so ga soorganizirale Visoka delovna skupina za ICPD ter prekoregionalna skupina dr┼żav, Argentina, Brazilija, Finska, Nem─Źija, Liberija, Mehika, Mongolija, Mozambik, Papua Nova Gvineja, Filipini, Republika Ju┼żna Afrika in Slovenija.

Razprava je potekala o oceni napredka in prihodnosti ICPD agende po letu 2014. V okviru dogodka so med drugim sodelovali sopredsedujo─Źi Visoki delovni skupini za ICPD, nekdanji predsednik Mozambika Joaquim Chissiano, generalni sekretar OZN Ban Ki-moon, Visoka komisarka OZN za ─Źlovekove pravice Navi Pillay, izvr┼íni direktor UNFPA dr. Babatunde Osotimehin ter ┼íe nekateri drugi ─Źlani Visoke delovne skupine za ICPD. Sodelujo─Źi so v svojih nastopih izpostavljali razli─Źne ukrepe, potrebne za spodbuditev nadaljnjega napredka na podro─Źju promocije in za┼í─Źite pravic ┼żensk, vklju─Źujo─Ź njihove spolne in reproduktivne pravice ter na podro─Źju enakosti spolov.

V razpravi je sodeloval tudi stalni predstavnik Republike Slovenije pri OZN veleposlanik Andrej Logar, ki je med drugim predstavil prispevke Slovenije na podro─Źju promocije in za┼í─Źite pravic ┼żensk in deklic, enakosti spolov, opolnomo─Źenja ┼żensk in odprave nasilja nad ┼żenskami, ki so sicer ┼że dolgoletna prioritetna podro─Źja slovenske zunanje politike. Glede anga┼żmaja na nacionalni ravni je izpostavil pripravo novega strate┼íkega dokumenta na podro─Źju promocije enakosti spolov v Sloveniji za naslednjih osem let.

Veleposlanik Logar je na koncu zaklju─Źil, da bo upo┼ítevanje dose┼żkov, ciljev in vrzeli pri implementaciji ICPD ena izmed klju─Źnih prioritet v okviru prihajajo─Źega oblikovanja razvojne agende po letu 2015.