Novice /Novica / PomanjÜaj pisavo PoveŔaj pisavo NATISNI

Stalno predstavništvo
Republike Slovenije
pri Zdru┼żenih narodih

630 Third Avenue, 20th Floor
New York, N.Y. 10017
USA

T: (+) 1 212 370 30 07
F: (+) 1 212 370 18 24
E: mny(at)gov.si

Veleposlanik - stalni predstavnik:
Nj. eksc. Andrej Logar

02.04.2014  

SLOVENIJA PREDALA LISTINO O RATIFIKACIJI POGODBE O TRGOVINI Z ORO┼ŻJEM (ATT)

New York, 2. april 2014  ÔÇô  Ob prvi obletnici sprejetja Pogodbe o trgovini z oro┼żjem (ATT) je Slovenija  skupaj s ┼íe 16 ─Źlanicami Evropske unije namestniku generalnega sekretarja OZN Janu Eliassona predala svojo listino o ratifikaciji.

Generalna skup┼í─Źina OZN je 2. aprila 2013 sprejela Pogodbo o trgovini z oro┼żjem, ki kot prvi mednarodno-pravni in┼ítrument celovito ureja  mednarodno trgovino z oro┼żjem in s katerim ┼żeli mednarodna skupnost zmanj┼íati nezakonito trgovino s konvencionalnim oro┼żjem in njene negativne posledice, ┼íe zlasti oboro┼żene konflikte ter  mno┼żi─Źna kr┼íenja ─Źlovekovih pravic ipd.

Slovenija je ATT podpisala 3. junija 2013, ┼ítevilo vseh dr┼żav podpisnic pa je do danes narastlo na 118. ┼Że ob podpisu pogodbe se je Evropska unija, in z njo tudi Slovenija, zavezala, da bo prispevala k ─Źimprej┼ínjemu za─Źetku veljavnosti pogodbe. Le-ta namre─Ź dolo─Źa, da je za za─Źetek veljavnosti ATT potrebnih 50 ratifikacij. 

Na dana┼ínji slovesnosti ob prvi obletnici sprejetja pogodbe in predaji ratifikacijskih listin 17 dr┼żav ─Źlanic Evropske unije so poleg Slovenije sodelovale ┼íe Bolgarija, Danska, Estonija, Finska, Francija, Hrva┼íka, Irska, Italija, Latvija, Malta, Mad┼żarska, Nem─Źija, Romunija, Slova┼íka, ┼ápanija in Velika Britanija. S tem je ┼ítevilo pogodbenic doseglo 30.

Slovenija si bo skupaj z ostalimi ─Źlanicami EU in drugimi dr┼żavami ┼íe nadalje  prizadevala za ─Źimprej┼ínji za─Źetek veljavnosti pogodbe kot tudi za celovito izvajanje ATT v mednarodni skupnosti.