Novice /Novica / PomanjÜaj pisavo PoveŔaj pisavo NATISNI

Stalno predstavništvo
Republike Slovenije
pri Zdru┼żenih narodih

630 Third Avenue, 20th Floor
New York, N.Y. 10017
USA

T: (+) 1 212 370 30 07
F: (+) 1 212 370 18 24
E: mny(at)gov.si

Veleposlanik - stalni predstavnik:
Nj. eksc. Andrej Logar

01.10.2013  

1. oktober - mednarodni dan starejših

Ljubljana, 1. oktober 2013 - Generalna skup┼í─Źina Zdru┼żenih narodov je z Resolucijo 45/106, iz leta 1990, razglasila 1. oktober  za mednarodni dan starej┼íih. Od takrat se na ta dan po svetu in tudi v Sloveniji namenja posebna pozornost starej┼íim.

Tema leto┼ínje obele┼żitve mednarodnega dneva starej┼íih "Prihodnost, ki si jo ┼żelimo, kaj o tem pravijo starej┼íi" (The future we want: what older persons are saying), je bila izbrana zato, da se opozori na prizadevanja starej┼íih oseb, organizacij civilne dru┼żbe, organizacij Zdru┼żenih narodov in dr┼żav ─Źlanic, da se vpra┼íanje staranja prebivalstva uvrsti na mednarodno razvojno agendo.

Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je ob robu nedavnega zasedanja Generalne skup┼í─Źine OZN, na slovesnosti ob 20. obletnici sprejema Dunajske deklaracije o ─Źlovekovih pravicah, med drugim tudi opozoril, da nekatere ranljive skupine prebivalstva ┼íe nimajo ustreznega mednarodnega mehanizma za za┼í─Źito svojih pravic. Izpostavil je pomen za┼í─Źite pravic starej┼íih, ki zaradi demografskih trendov predstavljajo ─Źedalje ve─Źji dele┼ż populacije. Slovenija se zaradi tega aktivno pridru┼żuje pobudi latinskoameri┼íkih dr┼żav, ki se zavzemajo za oblikovanje novih mednarodnih mehanizmov za za┼í─Źito pravic starej┼íih. (Vir: Medijsko sredi┼í─Źe MZZ)