Novice /Novica / PomanjÜaj pisavo PoveŔaj pisavo NATISNI

Stalno predstavništvo
Republike Slovenije
pri Zdru┼żenih narodih

630 Third Avenue, 20th Floor
New York, N.Y. 10017
USA

T: (+) 1 212 370 30 07
F: (+) 1 212 370 18 24
E: mny(at)gov.si

Veleposlanik - stalni predstavnik:
Nj. eksc. Andrej Logar

03.09.2013  

Predaja akreditivov novega stalnega predstavnika Slovenije pri OZN

New York, 3. september 2013 - Veleposlanik Andrej Logar je 3. septembra 2013 na sede┼żu Organizacije zdru┼żenih narodov v New Yorku predal akreditive generalnemu sekretarju OZN Ban Ki Moonu in s tem postal peti stalni predstavnik Slovenije pri OZN.

Veleposlanik Logar je ob predaji akreditivov generalnemu sekretarju predstavil prioritete Slovenije v OZN med katere je uvrstil ─Źlovekovo varnost, ─Źlovekove pravice, pravice ┼żensk in otrok, opolnomo─Źenje mladih in ob tem spomnil na kandidaturo Slovenije v Svet za ─Źlovekove pravice (2016 - 2018). Hkrati je izpostavil pomen, ki ga Slovenija pripisuje preventivni diplomaciji, posebej odgovornosti za┼í─Źititi, prepre─Źevanju genocida in ostalih mno┼żi─Źnih grozodejstev, kot tudi razpravi o post 2015 razvojni agendi. Spomnil je na pomen multilateralne diplomacije za male dr┼żave.

Tudi GS OZN Ban je izpostavil mo┼żnosti za male dr┼żave v multilateralni areni in se v povezavi s tem zahvalil za proaktivno delovanje Slovenije. Izpostavil je lepe spomine, ki jih ima na Slovenijo ter izrazil ┼żeljo, da bi nadaljevali z dobrim sodelovanjem tudi v prihodnje.

GS OZN Ban in VP Logar sta se na kratko dotaknila tudi situacije v Siriji in se strinjala o pomembni vlogi, ki jo mora Organizacija v zvezi s tem odigrati v prihodnje.