Novice /Novica / PomanjÜaj pisavo PoveŔaj pisavo NATISNI

Stalno predstavništvo
Republike Slovenije
pri Zdru┼żenih narodih

630 Third Avenue, 20th Floor
New York, N.Y. 10017
USA

T: (+) 1 212 370 30 07
F: (+) 1 212 370 18 24
E: mny(at)gov.si

Veleposlanik - stalni predstavnik:
Nj. eksc. Andrej Logar

07.04.2011  

7. april - mednarodni dan spomina na ┼żrtve genocida v Ruandi

Ljubljana, 7. april 2011 ÔÇô Na dana┼ínji dan mineva sedemnajst let od genocida v Ruandi, ki velja za enega od najgrozovitej┼íih hudodelstev. V stotih dneh je ┼żivljenje izgubilo preko 800.000 ljudi.

Slovenija izra┼ża prebivalcem Ruande vso svojo podporo in spo┼ítovanje pri prizadevanjih za dosego mirnega sobivanja in narodno spravo. Generalni sekretar Organizacije zdru┼żenih narodov (OZN) Ban Ki-moon je v svoji izjavi poudaril, da je prepre─Źevanje genocida tako skupna kot individualna odgovornost. Spomin na genocid torej slu┼żi kot apel k odgovornosti za┼í─Źititi in k spo┼ítovanju ─Źlovekovih pravic ter poziv mednarodni skupnosti za odlo─Źno in pravo─Źasno prepre─Źevanje tak┼ínih grozot.

Opozorila in informacije v zgodnji fazi razvoja najhuj┼íih kr┼íitev ─Źlovekovih pravic so izjemnega pomena, zato je posebej pomembno delo posebnih svetovalcev generalnega sekretarja OZN za prepre─Źevanje genocida in za odgovornost za┼í─Źititi, Francis Denga in Edward C. Lucka.

Slovenija, kot dr┼żava pogodbenica Rimskega statuta, aktivno podpira delovanje Mednarodnega kazenskega sodi┼í─Źa (ICC), ki predstavlja enega najpomembnej┼íih orodij za kaznovanje najhuj┼íih zlo─Źinov ter poziva OZN in vse dr┼żave k brezpogojnemu sodelovanju s sodi┼í─Źem. Opravljeno delo Mednarodnega kazenskega sodi┼í─Źa za Ruando (ICTR) in ostalih mednarodnih kazenskih sodi┼í─Ź dokazuje, da mednarodna skupnost ne bo dopu┼í─Źala nekaznovanosti in grobih kr┼íitev mednarodnega humanitarnega prava. Slovenija ob tej prilo┼żnosti izra┼ża svojo polno podporo delu omenjenih sodi┼í─Ź in spodbuja krepitev vloge OZN na tem podro─Źju.