Novice /Novica / PomanjÜaj pisavo PoveŔaj pisavo NATISNI

Stalno predstavništvo
Republike Slovenije
pri Zdru┼żenih narodih

630 Third Avenue, 20th Floor
New York, N.Y. 10017
USA

T: (+) 1 212 370 30 07
F: (+) 1 212 370 18 24
E: mny(at)gov.si

Veleposlanik - stalni predstavnik:
Nj. eksc. Andrej Logar

05.04.2011  

Obele┼żitev mednarodnega dneva o nevarnosti min v New Yorku

New York, 5. aprila 2011 - Na sede┼żu Organizacije zdru┼żenih narodov je v─Źeraj zve─Źer potekal poseben dogodek, posve─Źen Mednarodnemu dnevu za ozave┼í─Źenost o nevarnosti protipehotnih min in pomo─Ź ┼żrtvam min, ki sta ga organizirala Slu┼żba OZN za protiminsko delovanje in Slovenija. Navzo─Źe so  nagovorili Kiyo Akasaka, podsekretar pristojen za javne informacije, Dimitrij Titov, pomo─Źnik generalnega sekretarja OZN za vladavino prava in varnostne in┼ítitucije in veleposlanik Andrej Benedej─Źi─Ź, generalni direktor za globalne zadeve in politi─Źno multilateralo.  

Generalni direktor Benedej─Źi─Ź je kot predsednik Upravnega odbora Mednarodne ustanove ÔÇô fundacije za razminiranje in pomo─Ź ┼żrtvam min (ITF) v svojem nastopu izpostavil njen pomemben prispevek na podro─Źju humanitarnega razminiranja.  Ustanova, ki jo je Vlada Slovenije vzpostavila leta 1998, je namre─Ź s svojimi aktivnostmi v Jugovzhodni Evropi bistveno prispevala k temu, da so pred kratkim Makedonija, ─îrna Gora, Albanija in Srbija uspele o─Źistiti vsa znana obmo─Źja, kontaminirana s protipehotnimi minami. V Bosni in Hercegovini in na Hrva┼íkem, najbolj minsko onesna┼żenih dr┼żavah na Zahodnem Balkanu, pa programi razminiranja ┼íe potekajo. 

Svoje znanje in izku┼ínje pa ITF ┼że deli z dr┼żavami v drugih regijah, in sicer na Ju┼żnem Kavkazu, v Centralni Aziji, Latinski Ameriki, Afriki in na Bli┼żnjem vzhodu.  V zvezi s tem je generalni direktor Benedej─Źi─Ź navzo─Źe posebej opozoril na projekt rehabilitacije otrok ÔÇô ┼żrtev konflikta v Gazi, ki poteka na pobudo predsednika Slovenije dr. Danila T├╝rka, in v kateri aktivno sodeluje tudi ITF.  Sicer pa slovenske aktivnosti na tem podro─Źju nazorno pri─Źajo o zavezanosti Slovenije k ohranjanju mednarodnega miru in varnosti, ki se odra┼ża tudi v slovenski kandidaturi za nestalno ─Źlanstvo v Varnostnem svetu OZN za obdobje 2012-2013. 

Generalni direktor Benedej─Źi─Ź se je v svojem nastopu tudi zahvalil vsem donatorjem, ki so od vzpostavitve ITF za delovanje ustanove prispevali 330 milijonov USD in tako omogo─Źili, da je postala zgodba o uspehu.  Od leta 1998 je namre─Ź ITF razminiral ve─Ź kot 100 milijonov kvadratnih metrov ozemlja, omogo─Źil rehabilitacijo ve─Ź kot 1.000 ┼żrtev protipehotnih min in pomagal pri razvoju lokalnih kapacitet v 12 minsko onesna┼żenih dr┼żavah.  Posebej pomembna je pri tem vloga ZDA, ki je s prispevkom 141 milijonov USD najve─Źja dr┼żava donatorica za aktivnosti ITF. 

V okviru obele┼żitve mednarodnega dneva o nevarnosti min so bila tudi vro─Źena priznanja ITF za prispevek na podro─Źju humanitarnega razminiranja.  Priznanja, ki jih je v imenu ustanove vro─Źil direktor ITF Dorijan Mar┼íi─Ź, sta prejela g. Justin Brady, kot predstavnik Slu┼żbe OZN za protiminsko delovanje, in g. James Lawrence, kot predstavnik ameri┼íkega zunanjega ministrstva. 

Na dogodku je bila tudi odprta razstava z naslovom "Odlo─Źeni", ki vklju─Źuje multivizijsko predstavitev aktivnosti ITF s poudarkom na projektu rehabilitacije otrok ÔÇô ┼żrtev konflikta v Gazi, in na uspe┼ínem projektu ─Źi┼í─Źenja min in streliva v Albaniji.