Novice /Novica / Pomanjaj pisavo Poveaj pisavo NATISNI

Stalno predstavništvo
Republike Slovenije
pri Združenih narodih

630 Third Avenue, 20th Floor
New York, N.Y. 10017
USA

T: (+) 1 212 370 30 07
F: (+) 1 212 370 18 24
E: mny(at)gov.si

Veleposlanik - stalni predstavnik:
Nj. eksc. Andrej Logar

12.03.2010  

State Department: Raven spoštovanja človekovih pravic v Sloveniji na visoki ravni

Ljubljana, 12. marca 2010 – Ameriški State Department je v četrtek, 11. marca 2010, objavil svoje redno letno poročilo o človekovih pravicah po posameznih državah za leto 2009. Glede Slovenije poročilo ocenjuje, da je raven spoštovanja človekovih pravic večinoma pozitivna.

Poročilo je skrbno povzelo vse elemente, ki našo državo opredeljujejo kot sodobno, demokratično državo z visoko stopnjo zaščite človekovih pravic. Ameriški State Department je v poročilo vključil tudi vrsto aktivnosti Vlade Republike Slovenije za reševanje posameznih vprašanj, med drugim zlasti na področju trgovine z ljudmi, svobode medijev, položaja romske skupnosti in državljanov nekdanje Jugoslavije, ki si niso uredili statusa.

V poročilu so omenjena nekatera področja, kjer so potrebne dodatne izboljšave, med drugim na področju sodnih zaostankov, korupcije, nasilja nad ženskami in otroci in zlasti pravic delavcev migrantov.

Podobno kot druga mednarodna poročila je tudi poročilo State Departmenta o človekovih pravicah prispevek k nadaljnjim prizadevanjem za izboljšanje varovanja in spodbujanja človekovih pravic po svetu.