Novice /Novica / PomanjÜaj pisavo PoveŔaj pisavo NATISNI

Stalno predstavništvo
Republike Slovenije
pri Zdru┼żenih narodih

630 Third Avenue, 20th Floor
New York, N.Y. 10017
USA

T: (+) 1 212 370 30 07
F: (+) 1 212 370 18 24
E: mny(at)gov.si

Veleposlanik - stalni predstavnik:
Nj. eksc. Andrej Logar

23.09.2011  

Minister ┼Żbogar v New Yorku s predstavniki Zelene skupine o konkretnih skupnih akcijah skupine

New York, 23. september 2011 - Zunanji minister Samuel ┼Żbogar je v New Yorku organiziral sre─Źanje ministrov in predstavnikov dr┼żav t.i. Zelene skupine, ki je nastala na pobudo slovenskega ministra. ┼áest manj┼íih dr┼żav, ki tvorijo Zeleno skupino, v skupnih pozivih opozarja na u─Źinke podnebnih sprememb, osredoto─Źajo pa se predvsem na problematiko upravljanja z vodo. V skupini sodelujejo: Kostarika, Zelenortski otoki, Zdru┼żeni arabski emirati, Singapur, Islandija in Slovenija. Ministri Zelene skupine so se prvi─Ź sre─Źali ob robu lanskega zasedanja Generalne skup┼í─Źine Zdru┼żenih narodov, 3 ministri oz njihovi namestniki pa so se udele┼żili tudi nedavnega Blejskega strate┼íkega foruma.

MZZ ┼Żbogar je na sestanku spomnil na skupne aktivnost skupine v lanskem letu, kot je bil ─Źlanek z naslovom ÔÇťOn visible climate change and invisible waterÔÇŁ, ki so ga ministri  v nekateri svetovnih medijih objavili pred podnebno konferenco v Cancunu. Problematiki upravljanja z vodo je bila namenjena tudi konferenca o vodi, ki je marca organizirana v New Yorku ob Svetovnem dnevu vode v Ljubljani in New Yorku.

MZZ ┼Żbogar je na sre─Źanju predlagal pripravo skupnih predlogov za tematske razprave v OZN in posebej identificiranje skupnih aktivnosti v okviru 2. odbora GS OZN. Minister je ┼íe predlagal vzpostavitev loga in spletnih strani Zelene skupine, s katerimi bi skupine dosegla ve─Źjo prepoznavnost.

Minister ┼Żbogar je v nadaljevanju opozoril na dogodke v prihodnjem letu, okrog katerih bi skupina lahko pripravila konkretne dogodke oz vsebinske prispevke. Eno je sre─Źanje Rio+20, ki bo potekalo med 4. in 6. junijem 2012 na temo zelene ekonomije in trajnostnega razvoja.
Ministri oz njihovi predstavniki so na sre─Źanju izmenjali ideje o skupnih aktivnostih pred sre─Źanjem Rio+20 in prihajo─Źim sre─Źanjem COP17, ki bo potekalo v Durbanu. Predstavniki dr┼żav so podprli idejo o organizaciji posebnih dogodkov v sodelovanju s privatnim sektorjem ob robu 5. Svetovnega vrha o energiji v Abu Dhabiju med 16. in 19. januarjem 2012 in 6. Svetovnega foruma o vodi, ki bo potekal v Marseille-u med 12.ÔÇô17 marcem 2012.