Novice /Novica / PomanjÜaj pisavo PoveŔaj pisavo NATISNI

Stalno predstavništvo
Republike Slovenije
pri Zdru┼żenih narodih

630 Third Avenue, 20th Floor
New York, N.Y. 10017
USA

T: (+) 1 212 370 30 07
F: (+) 1 212 370 18 24
E: mny(at)gov.si

Veleposlanik - stalni predstavnik:
Nj. eksc. Andrej Logar

21.01.2011  

Slovenija nastopila na odprti razpravi VS OZN o post-konfliktni izgradnji miru in institucij

New York, 21. januarja 2011 ÔÇô V okviru predsedovanja Bosne in Hercegovine Varnostnemu svetu OZN je potekala odprta razprava o post-konfliktni izgradnji miru s poudarkom na izgradnji institucij. Na razpravi je med drugimi nastopila tudi Evropska unija, z govorom v nacionalnem svojstvu pa tudi Slovenija.

Razprava o post-konfliktni izgradnji miru in institucij je bila usmerjena na vlogo Varnostnega sveta pri na─Źrtovanju izgradnje institucij; zagotavljanje u─Źinkovite in ustrezne pomo─Źi OZN in mednarodne skupnosti pri vzpodbujanju nacionalnega lastni┼ítva in izgradnje kapacitet; spodbujanje u─Źinkovitega partnerskega odnosa med mednarodnimi akterji na terenu; integriran in usklajen pristop sistema OZN pri izgradnji institucij v post-konfliktnih dr┼żavah; ter na vlogo Komisije za izgradnjo miru in izku┼íenj pridobljenih v procesu tranzicij post-konfliktnih dru┼żb. Varnosti svet je v zaklju─Źku razprave sprejel predsedni┼íko izjavo.

Slovenija je izpostavila pomembno vlogo mirovnih operacij v post-konfliktnih dru┼żbah, ter poudarila potrebo po izgradnji nacionalnih struktur in kapacitet ter vzpostavitvi legitimnega in dobrega vladanja s poudarkom na glavnih vladnih strukturah ter krepitvi nacionalnega lastni┼ítva. Izpostavila je, da je za dolgoro─Źno stabilizacijo razmer in prepre─Źevanje ponovnega konflikta klju─Źnega pomena tudi podpora mednarodne skupnosti in izpostavila potrebo po krepitvi partnerstva med varnostnimi in razvojnimi elementi na terenu ter vklju─Źitvi globalnih, mednarodnih, regionalnih in lokalnih dejavnikov in predvsem civilne dru┼żbe v procese post-konfliktne obnove. V svojem govoru je Slovenija velik poudarek namenila za┼í─Źiti civilistov v oboro┼żenih spopadih in vlogi ┼żensk pri ohranjanju in zagotavljanju miru, kakor tudi v po-konfliktnih aktivnostih.

Stali┼í─Źe glede slednjega je Slovenija izpostavila ┼że nekajkrat na odprtih razpravah Varnostnega sveta OZN v letu 2010, in sicer na odprti razpravi o otrocih v oboro┼żenih spopadih (junij, 2010), ob 10. obletnici sprejetja resolucije 1325 o ┼żenskah, miru in varnosti (oktober, 2010), na odprti razpravi o za┼í─Źiti civilistov v oboro┼żenih spopadih (november, 2010) in v zvezi s spolnim nasiljem v oboro┼żenih konfliktih (december, 2010).

Preberi govor