Novice /Novica / PomanjÜaj pisavo PoveŔaj pisavo NATISNI

Stalno predstavništvo
Republike Slovenije
pri Zdru┼żenih narodih

630 Third Avenue, 20th Floor
New York, N.Y. 10017
USA

T: (+) 1 212 370 30 07
F: (+) 1 212 370 18 24
E: mny(at)gov.si

Veleposlanik - stalni predstavnik:
Nj. eksc. Andrej Logar

13.07.2010  

Minister ┼Żbogar v New Yorku z generalnim sekretarjem OZN Ban Ki-Moonom

New York, 12. julija 2010 - Minister za zunanje zadeve Samuel ┼Żbogar se je 12. julija 2010 v New Yorku sre─Źal z generalnim sekretarjem OZN Ban Ki-Moonom. Glavna tema pogovor so bile razmere na Zahodnem Balkanu, ┼íe posebej v Makedoniji, Bosni in Hercegovini ter na Kosovu. Minister ┼Żbogar je poudaril pomembnost naslednjih mesecev za prihodnost vseh treh dr┼żav ter pri tem pozdravil vlogo OZN v regiji. ' Zaveza EU do Zahodnega Balkana ter prihodnost dr┼żav regije v evropski dru┼żini ostaja klju─Źnega pomena in imperativ za sedemindvajseterico', je dejal minister ┼Żbogar.

Sogovornika sta spomnila tudi na petnajsto obletnico genocida v Srebrenici, ki slu┼żi kot opomin na napake mednarodne skupnosti v Bosni in Hercegovini ter izpostavila potrebo po sodelovanju celotne mednarodne skupnosti pri iskanju re┼íitev za zagotovitev trajnega miru in stabilnosti v dr┼żavi in njeni ┼íir┼íi okolici.

Minister ┼Żbogar in generalni sekretar Ban sta v pogovoru pozornost namenila tudi pripravam na septembrski vrh o izpolnjevanju razvojnih ciljev tiso─Źletja, ki bo potekal neposredno pred za─Źetkom splo┼íne razprave 65. zasedanja Generalne skup┼í─Źine OZN pod pokroviteljstvom generalnega sekretarja OZN.

Spregovorila sta tudi o drugih aktualnih zunanjepoliti─Źnih vpra┼íanjih in se v zvezi re┼íevanja razmer na Bli┼żnjem vzhodu, posebej v povezavi z izraelskim napadom na konvoj ladij s humanitarno pomo─Źjo namenjeno Gazi, zavzela za ─Źimprej┼ínjo izvedbo kredibilne in transparentne mednarodne preiskave.

Minister ┼Żbogar in generalni sekretar Ban sta pozvala k nadaljevanju dobrega medsebojnega sodelovanja med EU in OZN tudi v prihodnje. EU predstavlja enega najpomembnej┼íih partnerjev OZN na ┼ítevilnih podro─Źjih skupnega delovanja.

Dotaknila sta se vpra┼íanja delovanja skupine G20 ter vloge generalnega sekretarja OZN v njej, ob zaklju─Źku pa izpostavila ┼íe vpra┼íanje podnebnih sprememb. Minister ┼Żbogar je pri tem poudaril slovensko zavezanost k iskanju u─Źinkovitih re┼íitev za omenjena vpra┼íanja na prihajajo─Źem zasedanju pogodbenih konvencije OZN o podnebnih spremembah, ki bo potekalo konec leta v Mehiki ter generalnega sekretarja OZN seznanil s slovenskimi napori v okviru delovanja 'Zelene skupine' (Green group) ┼íestih enako misle─Źih majhnih dr┼żav, katere pobudnica je Slovenija.

Minister ┼Żbogar se je v okviru svojega obiska v New Yorku sre─Źal tudi s podsekretarjema OZN za politi─Źne zadeve ter mirovne operacije Lynnom Pascojem in Alainom Le Royem.