Novice /Novica / PomanjÜaj pisavo PoveŔaj pisavo NATISNI

Stalno predstavništvo
Republike Slovenije
pri Zdru┼żenih narodih

630 Third Avenue, 20th Floor
New York, N.Y. 10017
USA

T: (+) 1 212 370 30 07
F: (+) 1 212 370 18 24
E: mny(at)gov.si

Veleposlanik - stalni predstavnik:
Nj. eksc. Andrej Logar

03.06.2013  

Slovenija v OZN podpisala Pogodbo o trgovini z oro┼żjem

New York, 3. junij 2013 - Slovenija je na sede┼żu Organizacije zdru┼żenih narodov v New Yorku  podpisala Pogodbo o trgovini z oro┼żjem (Arms Trade Treaty - ATT). Doslej je omenjeno pogodbo podpisalo 61 dr┼żav.

Pogajanja o njeni vsebini, v katerih je ves ─Źas sodelovala tudi Slovenija, so se za─Źela  leta 2006 in kon─Źala s sprejetjem pogodbe v Generalni skup┼í─Źini OZN 2. aprila letos.

Namen pogodbe je celovita ureditev mednarodne trgovine z voja┼íkim oro┼żjem, opremo in tehnologijo in zmanj┼íanje nelegitimne trgovine. Pogodba med drugim obvezuje pogodbenice, da ne bodo izva┼żale oro┼żja v dr┼żave, ki kr┼íijo ─Źlovekove pravice ali pa bi se oro┼żje lahko uporabilo za izvajanje genocida, zlo─Źinov proti ─Źlove─Źnosti in vojnih zlo─Źinov.

Dr┼żave podpisnice pogodbe ┼żelijo na ta na─Źin prispevati h krepitvi mednarodnega miru in varnosti, pove─Źati ─Źlovekovo varnost povsod po svetu in posledi─Źno zmanj┼íati nepotrebno ─Źlove┼íko trpljenje v ┼ítevilnih oboro┼żenih spopadih.

Pogodba bo za─Źela veljati, ko jo bo ratificiralo petdeset dr┼żav. Slovenija si bo skupaj z drugimi dr┼żavami prizadevala za njeno ─Źimprej┼ínjo ratifikacijo in mednarodno uveljavitev.

PHOTO: MNY Archive